PAZI SARMASI (esmer bulgur ve knorr zeytinyağlı dolma harcı ile)

on Cumartesi, Aralık 25, 2010

Diyetisyenle geçen 1 seneden sonra pirinç tüketmek istemiyorum zaten çocukluğumdan beride fazla yemem :) Klasik pirinçli yemekleri esmer bulgurla nasıl yaparım diye denemeler yaparken çok lezzetli bulduğum bir sarma keşfettim :)

MALZEMELER :

  • 1 bağ pazı
  • 1 su bardağı esmer bulgur
  • 1/2 paket knorr zeytinyağlı dolma harcı
  • tuz 
  • zeytinyağı
 YAPILIŞI :
  1. kaynamış suyu pazıların üzerini geçeçek şekilde döktüm ve 10 dk kadar beklettim pazılar yumuşayınca soğuk suya tutup orta damarlarını alarak ikiye böldüm
  2. Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup yıkanmış süzülmüş esmer bulguru kavurdum.
  3. üzerine harcı koyup şöyle bir karıştırdıktan sonra 2 su bardağı su koyup kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirdim
  4. suyunu çeken harcı ılımaya bıraktım
  5. yaprak sarar gibi sardım pazılarımı....
  6. tencereye dizdiğim pazıların üzerine 2 yemek kaşığı kadar zeytin yağı gezdirip 1 su bardağı kaynar su ilave ettim syunu çekene kadar pişirdim :)çok lezzetli olmuştu
AFİYETLE :)

ISPANAKLI RULO

on Cuma, Aralık 24, 2010

Merhaba arkadaşlar :) öncelikle iyi haftasonları diliyorum...Bugün bloglar arası sörf yaparken deryacığımın yaptığı ıspanaklı ruloyu gördüm ...Evdede ıspanak var ve ıspanak yemeyen bir koca var dedim :)))) Ben bunu denerim dedim!!! DENEDİM :) arakadaşımın ki kadar güzel olmadı ama tarifi sizinle paylaşmak istedim (ben patateste kullandım)

MALZEMELER:

  • Ispanak rulo için :
  • yarım kg ıspanak
  • 3 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz
  • karabiber
  • fesleğen
  • iç malzemesi için :
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 büyük boy haşlanmış patates
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük kavanoz garnitür

YAPILIŞI:
  1. Ispanakları derya arkadaşım haşlayıp süzüp püre yapmıştı ben MİKRODALGAYA DAYANIKLI BİR KABA ÇİP ISPANAKLARI KOYDUMVE STREÇ FİLM İLE AĞZINI KAPATIP (KURDAN 3-4 DELİK AÇTIM STREÇFİLME) MİKRODALGADA 900 WATTA 3 DK KADAR TUTTUM ...
  2. Ispnakalar soğuyunca rondodan geçirip yumurta sarılarını unu galeta ununu yağı ve baharatları koyup kıvamlı bir karışım elde ettim
  3. yumurta beyazlarını bir tutam tuzla kar gibi olana kadar çırptım ve söndürmeden ıspanaklı karışıma yedirdim
  4. kare bir borcama yada yağlı kağıt serili bir tepsiye döküp 180 derece fırında 20 dk kadar pişirdim ve soğumaya bıraktım
  5. soğuyan ruloya yoğurt sarımsak mayanez ve püre patatesle hazırlanmış karışımı sürüp üzerine garnitürü koyduk
  6. rulo yaptık :) sıkıca sarın yoksa benimki gibi olur 
  7. 3-4 saat buzdolabında saklayıp servsi yapın 
AFİYETLE :)

İLK ÖDÜLÜM...

on Salı, Aralık 21, 2010

Sevgili Fuat Bey beni "STYLİSH BLOGGER AWARD"  ödülü ile onurlandırdı. İlk ödülüm...Çok mutlu oldum teşekkür ediyorum


MÜRDÜM ERİKLİ TART

on Pazar, Aralık 19, 2010

Şöyle mini minicik pembiş pembiş tartlar yaptım:) buyrun beraber yiyelim ...

MALZEMELER:

  • Mürdüm erik marmelatı için:
  • 5-6 adet mürdüm eriği (dörde bölünmüş)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı su
  • 2-3 damla limon

Mürdüm eriklerini dörde bölüp küçük bir tencereye alıyoruz üzerine şeker ve suyu ekleyip kaynatıyoruz...5 dk kadar kaynatıp limonu ilave ediyoruz 5 dk daha kaynatıp altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz...

  • Tart hamuru için :
  • 100 gr margarin
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya

Margarini mikrodalgada 900 watta 1 dk kadar tutup eritiyoruz içine diğer malzelerimizi ekleyip iyice yoğuruyoruz...Çok yumuşak bir hamur oluyor...Tart kalıplarımıza parmaklarımız yardımıyla 1 cm kalınlığından az olacak şekilde yerleştiriyoruz ve buzdolabında 30 dk kadar bekletiyoruz...
180 derecede ısınmış fırında 20 dk kadar pişiriyoruz kabarıyor evet :) ama kabarsın marmelatı koyarken kaşık yardımıyla bastırarak koyun :)


AFİYETLE :)

ESMER ŞEKERLİ ELMALI VE TARÇINLI KURABİYE

Elmalı kurabiyemden elmalı tarçınlı iç karışım artınca bari kek yapıyım dedim :)

çok güzel oldu :)


MALZEMELER :

  • 2 yumurta
  • 80 gr esmer şeker
  • 1.5 su ardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 bardak zeytinyağı
  • 1 pk kabartma tozu
  • elmalı kurabiyeden artan iç malzeme

YAPILIŞI:
  1. İç malzeme hariç diğer malzemeleri iyice karıştırıyoruz en son iç malzemeyi ekliyoruz
  2. yağlanmış kalıba karışımı döküp 180 derecelik fırında 35-40 dk kadar pişiriyoruz

AFİYETLE :)

ESMER ŞEKERLİ ELMALI VE TARÇINLI KEK VEEEEE ELMALI KURABİYE

Bloglar arası gezinti yaparken şekline hayran kaldığım bir elmalı kurabiye tarifine rastladım :) Sevgili arkadaşımız Azumutfak yapmış...Ayrıntıları oradan bulabilirsiniz

 Gelelim esmer şekerli elmalı tarçınlı kurabiyeye :) Elmalı kurabiyeden iç malzeme artıncaaaaaa ortaya bu kek çıktı TARİFİ İÇİN...

TON BALIKLI VE KARNIBAHARLI SALATA

Bu pazar evdeydim :) bu sayede birazda olsa dinlenme şansım oldu :)

Öğlen yemeğinde kara kara düşünürkeeeeeeeeeeeeeeeen çok güzel ve besleyici bir salata keşfettim
Mutlaka deneyin derim GERÇEKTEN ÇOK LEZZETLİ OLDU :)
MALZEMELER :

  • haşlanmış karnıbahar
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı kırmızı lahana turşusu (evde yapmıştım :))
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 kutu ton balığı
  • 1 tutam kuzu kulağı
  • kekik
  • tuz
YAPILIŞI:
  1. soğan sarımsak ve küçük küçük doğranmış havuçlar 1 yemek kaşığı zeytin yağında sotelenir (fazla yağ kullanmayın çünkü mayonez de girecek içine)
  2. Salçalarımızı ve tuzu da ilave edip biraz daha soteliyoruz...Elma sirkemizi ilave edip hemen ardından karnıbaharımız da koyup iyice karıştırıyoruz
  3. Büyük bir kaba alıp üzerine iri iri doğranmış kuzu kulağı ve kırmızı lahana turşusunu da ilave ediyoruz
  4. mayonez ve kekik ilave edip iyice karıştırıyoruz 
  5. En son ton balığını üzerine koyup servis yapıyoruz 
AFİYETLE :)

SOSLU BROKOLİ SALATASI

on Cuma, Aralık 17, 2010

Sebze tüketemediğim haftalar kendimi eksik hissederim...Zaten kilomdamda belli olur :) Brokoli de çok pratik bir sebzedir aslında sarımsak ve sirkeyi çok sever :) İşte sebze yeme ihtiyacı hissettiğinizde yapabileceğiniz basit bir tarif

Büyük yardımcım Mikrodalga poşetim :)

Vaktim olmadığında en büyük yardımcım bu poşettir...Bir sebzemi haşlancak yıka koy ağzını kapat mikrodalgada 4-5 dakikada haşlanmış sebzen hazır :)

Brokolilerimi de böyle haşlıyorum...200 gr kadar brokoliyi yıkayıp dallarına ayırıp poşetime atıyorum doğru mikrodalga fırınaaaaaaaaaa...900 watt da 5 dakika yetiyo

Sosuna gelince...

  • 1 diş sarımsak 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay kaşığı tuz
Ayrı bir kapta iyice karıştırın ve brokolinin üzerine gezdirin


AFİYETLE :)

İGLO SOYA FASULYESİ İLE BİR DENEME

İGLO SOYA FASULYESİ ile tanışmam eşimin etm yememesiyle alakalıdır :) çünkü ondan önce hiiiiiiç yememiştim...
Soya Fasulyesi Folik asit, B1 vitamini, C vitamini , demir ve protein kaynağı... Mümkün oldğunca tüketmeye çalışıyoruz...


ben bu paketi 2 sefer de kullanıyorum malum 2 kişiyiz :) Pilavlara böreklere çok yakışıyor tek başına salata malzemeleriyle karıştırararkta tüketebilirsiniz ama bu vereceğim tarifte sanki antep fıstığı tadı yiyormuş hissi uyandırıyor :)

MALZEMELER :
  • IGLO SOYA FASULYESİ (PAKETİN YARISI)
  • 2 adet rendelenmiş domates (konserve varsa daha lezzetli olur)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • 100 gr tavuk göğsü (tercihe bağlı ama lezzetlendirdiği kesin) yada tavuk bulyon
  • 1 adet küçük boy patates
  • 1 adet havuç
  • tuz
  • karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
  1. Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayıp 1 yemek kaşığı zeytinyapında kavuruyoruz ve salçamızı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz
  2. tavuk göğsünü  kuşbaşı doğrayıp onu da tenceremize ilave edip yaklaşık 5 dk kadar pişiriyoruz
  3. Mualla Annemin (Kayınvalidem) verdiği mükemmel yaz domateslerinde yapılmış domates püremide ilave ediyorum :) 
  4. geriye ne kaldıııııı patates havuç...onları da küçük kareler halinde doğrayıp tenceremize koyuyoruz
  5. Ne unuttuk İGLO SOYA FASULYESİ... unutmadım :) en son onlarıda ilave edip suyumuzu ve tuz biberimizi koyup yaklaşık 20 dk kadar pişiriyoruz 
Soya fasulyelerinin buzunu çözdürmenize gerek yok buzluyken yemeğe ilave edin ...

AFİYETLE :)

SARI MERCİMEK ÇORBASI

Her mevsimi yaşamamız gerek derim ama kış mevsimini de ''kar'' hariç sevmem ....
Melonkolik bir durum yaratır bende. Canım iş yapmak istemeeeeeez...
Olumsuzluk ruhumu sarar
Kendimi olumsuzluğa teslim etmek istemiyorum
ÇEKİM YASASI kitabını okuyanınız vardır demi??? çok güzel bir yaklaşımdır hayata...Olumlamalar yaparak hayata bağlanmak...Sanırım bugünlerde tekrar okuyacağım :)

Neyse dönelim tarife :) Annem sayesinde tanıştığım bir bakliyat ...

MALZEMELER (2 KİŞİLİK):

  • 1 çay bardağı sarı mercimek
  • 1 adet küçük boy patates 
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı tatlı toz biber
  • tuz

YAPILIŞI:
  1. Sarı mercimeği yıkayıp tencereye alın üzerine minik minik doğradığımız patates havuç sarımsak ve soğanları ilave ediyoruz 
  2. 1 litre kadar kaynamış suyuda üzerine koyup tuzumuzu karabiberimizi koyup kaynamaya bırakıyoruz
  3. yaklaşık 20 dk da sebzeler ve mercimek pişmiş olacaktır ...el blenderı yardmıyla süzme bir çorba haline getiriyoruz
  4. tereyağı ve toz biberide ayrı bir tavada kızdırıp üzerine gezdiriyoruz 
gerçekten çok lezzetlidir tavsiye ederim...
Ne kadar melankolik olsamda gülümseyerek kapatmak istiyorum 

AFİYETLE :)

MİKRODALGADA SOSLU PUDİNGLİ KEK

on Cumartesi, Aralık 11, 2010

Bugün evdeyiiiiiiiiiim :) Ama zorunluluktan tabi ki evde dinlenmediğim sürece ağrılarım geçmeyecek...Serada olduğumda sıcak soğuk sıcak soğuk derken bel sürekli ağrıyo ...neyse...

Canım tatlı çekti ve en basit ne yaparız derken kek yaptım :) Mikrodalgada yapıyorum keklerimi genelde çünkü hem çabuk oluyor hemde zaman :)
Pudingli keki ilk defa denedim ama güzel oldu sadece tek farkı biraz daha kıvamlı ve normal keke göre daha sert bir kek oldu...hadi geçelim malzemelere

MALZEMELER :
  • 3 yumurta 
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3/4 su bardak şeker 
  • Üzerine bitter çikolatalı puding
YAPILIŞI :
  1. Bitter çikolatalı puding hariç tüm malzemeyi bir kapta karıştırıyoruz ve blenderımızı alıp 3-4 dk kadar birbirlerine iyice geçmelerini sağlıyoruz 
  2. boza kıvamından daha sıvı bir kıvam alınca kek kalıbımıza alıp mikrodalgada 900 watta 8 dakika kadar pişiriyoruz
  3. kekin üstü pişmemiş gibi yumuşak kalsın 
  4. bitter çikolatalı pudingimizide hazırlayıp sıcakken üzerine döküyoruz



AFİYETLE :)

RULO KÖFTE VE FARKLI BİR YÖNTEMLE PATATES PÜRESİ

on Cuma, Aralık 10, 2010

Bel ağrım yine nüksetti :( 

Yaklaşık 4 senedir gelgit yaşadığım bir bel ağrım var...Bel fıtığı mı derseniz inanın bilmiyorum belirtileri onu gösteriyor ... Emar'a girmeye korkuyorum!!!! O yüzdende doktora gitmiyorum...

Dün bir arkadaşım Açık emar diye bir uygulamanın olduğunu söylediğinde hem cahilliğime şaşırdım hem de çok mutlu oldum :) O tünele girmek zorunda değildiiiiiiiiiim :))) Amaa maalesef SGK bunu karşılamıyormuş...Fiyatlar uçuk...

Şimdilik evde Sıcak su torbası ve kas gevşeticilerle idare ediyorum....

İşte bu bel ağrısı yüzünden çok ayakta kalmadan yapabileceğim yemekler yapmaya çalıştım...İsimlere bakınca öyle gelmiyo demi :))))


AMA ÇOK KOLAY OLDU...rondo ve mikrodalgam sağolsun :) patates pürem 7 dakika sürdü...Rulo köftemde fırına girene kadar 6 dakikamı aldı :) hadi başlayalım....

RULO KÖFTE İÇİN MALZEMELER :

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 adet kurusoğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1su bardağı GARNİTÜR
  • karabiber
  • kimyon
  • kekik
  • tuz
YAPILIŞI ÇOK BASİİİİİİİİİİİİİİT :)  garnitür hariç bütün malzemeleri rondoya atıyoruz evet ciddiyim :) tabi soğan kabuklarını ve sarımsağı soyuyoruz :))) iyice çekiyoruz bulamaç gibi oluyor...
bu karışımı tepsimize yaydığımız aliminyum folyoya döküp spatula ile 2-3 cm kalındığında yayıyoruz ve garnitürlerimizi üzerine döküp hafifce bastırıyoruz (tepsi köftesi yapar gibi) sonra aliminyum folyo sayesinde rulo haline getiriyoruz ve ve zor olsada aliminyum folyoyu üzerinde kaldırıyoruz :) biraz sıvıyağ sürüp 180 derece fırında 35-40 dk kadar pişiriyoruz




GELELİM PATATES PÜRESİNE YARDIM VE YATAKLIK YAPAN PATATES PÜRESİNE :)



MALZEMELER:
  • 2 adet patates
  • 1.5 bardak süt
  • 50 gr kadar tereyağ
  • tuz
  • karabiber
YAPILIŞI :
  1. Sütü ve tereyağını tencereye koyuyoruz onlar kaynaya dursuuuuuuuuun
  2. patatesleri soyup 2 ye böldükten sonra mikrodalga poşetine koyup 5 dk kadar pişiriyoruz
  3. patatesler haşlanınca ezip kaynayan sütümüze atıyoruz
  4. baya sulu bir kıvamı oluyor ama kaynatmaya devam edin 2 dk sonra blenderdan geçirin kıvamına inanamayacaksınız :) tuz ve karabiberle yemeğe hazır (ben birazda kaşar kouyuyorum :)

AFİYETLE :)


































































MİNA KARENİM VE KERAMİKA SERAMİK

Sevgili arkadaşımız mina karenim bizi çooooooooooook şık tasarımlara sahip KERAMİKA SERAMİK ile tanıştırdı...Alıştığımız markalara bence bir yenisi eklenecek...

Veeeee şöyle düşünmüşler demişler ki biz 15 arkadaşımıza bunlardan hediye edelim deneyip görsünler :) NE KADAR MUTLU OLDUM ANLATAMAM




 KERAMİKA SERAMİK MUTFAKLARIMIZI RENKLENDİRİYOR OLEEEEEEY :)