MSG-MONO SODYUM GLUTAMAT TEHLİKE SAÇIYOR…

on Çarşamba, Şubat 16, 2011

Arkadaşlar pek çok gıda maddesinde gizli veya açık kullanılmakta olan MSG(Mono sodyum glutamat) katkı maddesi üzerinde muhterem Prof.Dr.Mustafa Nutku hocanın bir yazısını dikkatinize sunuyorum:

”MSG diye bir katkı maddesi var. Mono Sodyum Glutamat. Yiyeceklere konunca tadının beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu farketmiyor, neye konsa tadi güzelmiş gibi geliyor. O yüzden üreticiler en berbat ürünlere dolduruyolar bunu. Bunun zararlarının hepsi çok sayıda çalısmayla kanıtlanmis ve bununla ilgili bir rapor Dünya Sağlık Örgütüne sunulmuş durumda. Internette arastırılabilir:

ZARARLARI:
- Bu madde nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Yol açtığı hastalıklar merkezi sinir sistemi tahribati ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, Sara (epilepsi).
- Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı)
- Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite
- Büyüme hormonu baskılanması
- Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet
- Böbrek ve karaciğerde hasar
- Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor yani bebek de aynı etkilere maruz kalabiliyor.

ŞU AN PIYASADAKI NEREDEYSE TÜM CIPSLERDE BU MADDE VAR. GÜVENLI OLDUĞUNU IDDIA EDEN CHEETOS'U BILE KONTROL ETTIM, VAR. TADINI GÜZELLEŞTIRMEK IÇIN HEPSI KULLANIYOR.

IÇINDE BULUNDUGU DIGER ÜRÜNLER KONUSUNDA BILGIM YOK,ÖZELLİKLE BULYON VE ÇEŞNİLERDE DİKKATİMİ ÇEKTİ  ETIKETLERI KONTROL ETMEKTE FAYDA VAR.

BU ZARARLAR ORTAYA ÇIKINCA MADDENIN İSMİNİ DEĞİŞTIRMEYE BAŞLADILAR. IÇINDE MSG, MONO SODYUM GLUTAMAT, GLUTAMIC ASIT KISACA GLUTAMIN VEYA GLUTAMAT BULUNAN SEYLERDEN UZAK DURULMALI.

SEVDİCEĞİME :)

on Salı, Şubat 01, 2011

Sevgili Aynur'un hobidünyam woman forum yemek etkinliği nin 10. ev sahibesi 'sevgiliye özel tarifler' adı altında balpare de başlıyor. Bende varııııııııııııııım :) sevdiceğime çok güzel bir pasta yaptım :)

KALBİM SENİN PASTASI 




MALZEMELER:
  •  PANDİSPANYASI İÇİN:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • hamur kabartma tozu
  • vanilya
  • boza kıvamı sağlayacak kadar un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • KREMASI İÇİN :
  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • ÇİKOLATA SOSU İÇİN:
  • bitter çikolata 
  • krema

YAPILIŞI:
  1. Önce pandispanyaları yaptım...kalıbımın şeklindende anladığınız gibi bu malzeme 3 katlı bir pasta yapmamı sağladı bütün malzemeleri iyice çırpıp hamurun 1/3 ünü ayırıp kakaolu katımızı yapıyoruz...mikrodalgada 900 watta da 6 dk kadar pişiriyoruz diğer kalan hamuruda aynı şekilde pişiriyoruz...fakat beyaz olan katımızı pişirnce 2 ye kesiyoruz yani 3 adet katımız var :)
  2. beyaz kremamızı gelince bütün malzemeleri blenderla iyice karıştırıp kaynaya kadar pişiriyoruz
  3. her kata bu kremayı ve isteğe bağlı meyveleri   serpiştirip kapatıyoruz 
  4. en üstede kremamızı sürüp çikolata sosumuzu döküyoruz :)
  5. Süs işi size kalmış :)
AFİYETLE :)

İGLO STEAMFRESHLİ TAVUK (KREPTE)

İGLO ya soya fasulyesiyle başladım...malum eşim et yemez bir vatandaş :) Soya fasulyesi tam not alınca diğerlerini deneyelim dedik :) ve steamfresh bezelye karnıbahar denedik :) gerçektende hem pratik hemde leziz :)krep hamurunun tarifini vermiyorum incecik krepler hazırlayıp beni bekleyin ...işte tarif :)

MALZEMELER:

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • karabiber 
  • tuz
  • iglo steam fresh bezelye brokoli

YAPILIŞI :
  1. tavuk göğsünü iri iri doğrayıp kızartmaya başlıyoruz içinin kırmızısı gidince 1 yemek kaşığı unu üzerine serpiştirip biraz daha kavuruyoruz
  2. Sütüde ilave edip koyulaşana kadar kaynatıyoruz (beşamel sos yane ) :)
  3. karabiberini ve tuzunu atıp bitiyoruz :)
  4. sonra kreplerin içine önce tavuk sonra streamfresh koyup kapatıyoruz(steamfresh kendi poşetiyle mikrodalgada 2-3 dk pişiyor)
AFİYETLE :)

ÇOK SEVDİĞİM ARA SICAKLAR...

Merhaba arkadaşlar,umarım herkesin haftası iyi geçiyordur...ben bu sene hastalıkları peşpeşe kovalıyorum ...bu seferde grip...ilaçla 1 hafta ilaçsız 7 gün :) 3. gündeyiz az kaldı

Bugün resmini çekipte yayınlamadığım iki ara sıcaktan bahsediyim istedim...çok severek yaptığım ve yediğim bu arasıcaklar( umarım doğru tabir ediyorumdur)

1. YOĞURTLU MAYONEZLİ MAKARNA

MALZEMELER:

  • 1/2 paket haşlanmış makarna
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • küçük kavanoz garnitür
  • 4 adet kornişan turşu
karıştır servise hazırrrrr :)


 2.NARLI BÖRÜLCE SALATASI

MALZEMELER:
  • 200 gr haşlanmış kuru börülce
  • 1 adet nar
  • maydanoz
  • sirke
  • limon
  • zeytinyağı
  • tuz
börülceleri akşamdan haşlayıp ertesi gün düdüklü tencere ile 10 dk kadar haşladım...gerisi kolay zaten nar ve börülceler bir araya gelir ve cümbüş olur :)

AFİYETLE:)