MSG-MONO SODYUM GLUTAMAT TEHLİKE SAÇIYOR…

Arkadaşlar pek çok gıda maddesinde gizli veya açık kullanılmakta olan MSG(Mono sodyum glutamat) katkı maddesi üzerinde muhterem Prof.Dr.Mustafa Nutku hocanın bir yazısını dikkatinize sunuyorum:

”MSG diye bir katkı maddesi var. Mono Sodyum Glutamat. Yiyeceklere konunca tadının beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu farketmiyor, neye konsa tadi güzelmiş gibi geliyor. O yüzden üreticiler en berbat ürünlere dolduruyolar bunu. Bunun zararlarının hepsi çok sayıda çalısmayla kanıtlanmis ve bununla ilgili bir rapor Dünya Sağlık Örgütüne sunulmuş durumda. Internette arastırılabilir:

ZARARLARI:
- Bu madde nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Yol açtığı hastalıklar merkezi sinir sistemi tahribati ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, Sara (epilepsi).
- Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı)
- Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite
- Büyüme hormonu baskılanması
- Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet
- Böbrek ve karaciğerde hasar
- Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor yani bebek de aynı etkilere maruz kalabiliyor.

ŞU AN PIYASADAKI NEREDEYSE TÜM CIPSLERDE BU MADDE VAR. GÜVENLI OLDUĞUNU IDDIA EDEN CHEETOS'U BILE KONTROL ETTIM, VAR. TADINI GÜZELLEŞTIRMEK IÇIN HEPSI KULLANIYOR.

IÇINDE BULUNDUGU DIGER ÜRÜNLER KONUSUNDA BILGIM YOK,ÖZELLİKLE BULYON VE ÇEŞNİLERDE DİKKATİMİ ÇEKTİ  ETIKETLERI KONTROL ETMEKTE FAYDA VAR.

BU ZARARLAR ORTAYA ÇIKINCA MADDENIN İSMİNİ DEĞİŞTIRMEYE BAŞLADILAR. IÇINDE MSG, MONO SODYUM GLUTAMAT, GLUTAMIC ASIT KISACA GLUTAMIN VEYA GLUTAMAT BULUNAN SEYLERDEN UZAK DURULMALI.

Yorumlar

  1. Canım bu güzel bilgiler için teşekkürler.Bende okumuştum bunlara bakarsak hiç bir şey yiyip içmememiz lazım.Rabbim yardımsımız olsun öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. haklısın deryacım ama bence mümkün olduğunca dikkat etmeliyiz mesela bulyon kullanmamız şartmı yada çocuklarımıza cips yedirmemiz...hepimiz kafası çalışan zeki kadınlarız mutlaka çocuklarımızın hoşuna giden ysağlıklı iyecekler bulabiliriz...söylemlerimizdende anlamışsındır korkum aslında biz değil...çünkü biz yeterince tükettik bunları bari çocuklarımızı mümkün olduğunca koruyalım

    YanıtlaSil
  3. Teşşekürler canım . Çok faydalı bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  4. datlım paylaşımın için teşekkürler canım sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. evet bende okumuştum daha önce böyle bir yazı ve ondan beri çok dikkat ediyorum hazır çorba jelibon ve cips almıyoruz ama şu et bulyondan bir türlü vazgeçemiyorum. sebebi belli aslında yazıda bahsettiği gibi beyinde güzel algılıyoruz. En kısa zamanda bizimkileri ev yapımı et suyuna alıştırmak lazım. paylaşım için saol canım...

    YanıtlaSil
  6. Hiç bulyon kullanmadım tadından nefret ediyorum. Arkasındaki o küçücük yazıları okuduğunuzda içerisinde bir sürü katkı maddesi var. Bazı gezdiğim bloklar o kadar çok kullanıyorlarki şaşırıyorum. Ailem de herkesi çeşni veya bulyon kullanmamaları için sürekli uyarıyorum. Böyle faydalı bir bilgiyi paylaştığınız için çok teşekkürler. Sevgi ve sağlık dileklerimle..

    YanıtlaSil
  7. Paylasiminiz icin tesekkürler.

    YanıtlaSil
  8. zaten arada bir yerdim artık hiç yemem hazır çorba cips vs...

    YanıtlaSil
  9. Bu değerli ve güzel bilgiler için teşekkürler.Her zaman hazır gıdalara karşıyım, ama maalesef günümüz gençliği kolaylığı sebebiyle yoğun bir şekilde hazır gıdaya yöneliyor.Paylaşım için tekrar teşekkürler.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. offf neler neler var hem de hazır gidalarda... çok fena ama süt bile alsak zarar artık ben içerik okumaktan adam gibi alışveriş yapamıyorum artık!

    YanıtlaSil
  11. çok faydalı bir bilgi sunmuşsunuz teşekkürler inşallah çocuklarımızada anlata biliriz

    YanıtlaSil
  12. canımcım farkettim ki uzun zamandır yoksun umarım iyisindir. Seni mimlemiştim buralara uğrarda alırsan sevinirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar