MUHALLEBİLİ KURABİYE -ETİ PUF KURABİYE

on Cuma, Ocak 28, 2011

Bugün muhallebilerden gidiyoruz ama en sevdiğim tarifler dizisidir... Eşim buna ETİPUF kurabiyede diyor :) HADİ BAKALIM GEÇELİM TARİFE :)


MALZEMELER :

  • kurabiyesi için:
  • 150 gr margarin
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 pk vanilin
  • 1 pk kabartma tozu
  • alabildiği kadar un
  • muhallebisi için :
  • 1.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 pk vanilya

YAPILIŞI:
  1. öncelikle muhallebimizi hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz...bütün malzemeler iyice karıştırılır ve kaynatılır
  2. muhallebimizin soğuyadursun kurabiye hamurumuzu yapalım...margarini mikrodalgada 900 watta 1 dk eritin ve diğer malzemeleri karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin...15 dk kadar buzdolabında dinlendirin
  3. dinlenen hamurdan  göz kararı parçalar alıp avuç içi kadar açılır ve bir tatlı kaşığı kadar muhallebi konup sıkmadan kapatılır ters çevirip tepsiye dizilir...
  4. 200 derecede ısıtılmış fırında üstünü kızartmadan pişirilir ve pudra şekeriyle servis yapılır...
AFİYETLE :)

DOLGU KREMASI İLE MİLFÖY BÖREĞİ

Merhaba arkadaşlar...Üzülerek söylüyorum ki yemek gezegeni bannerı yüzünden mağdur olacağım aklıma galmezdi...sağolsun sarkaç blogunda uyarmasada hala haberim yoktu...Hafta sonuna milföylerimi yapacaktım fakat tepsiye sığmadı :) bende artan 5 milföy yaprağımla bir blogger arkadaşımın tarifinden esinlenerek börek yaptım ...tabii onun tatlısını görünce dönüp benimkine bakmazsınız gerçekten çok ince oldu ...napıyım yeni evli ve evinde çok ekipmanı olmayan biriyim :):):) dar bir kap alıp tekrar deneyene kadar bu resimle idare edin lütfen

MALZEMELER:

  • 5 yaprak milföy
  • 2.5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta sarısı

milföylerimizi çok geniş olmayan bir borcama alt kısmını kaplayacak şekilde yayıyoruz(Benim kalıbım büyük olduğunda çok ince oldu kremam...) çatalla delikler açıp kremamızı hazırlamaya koyuluyoruz ...Bütün krema malzemelerini iyice çırpıp kaynayınca milföylerimizin üzerşne döküyoruz...200 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz 

AFİYETLE :)

TAVUK KÖFTESİ VE ESMER BULGUR PİLAVI

on Çarşamba, Ocak 19, 2011

Tost makinemi çok seviyorum aramızda bir bağ var ki anlatamam tıtıtıtı :) Mutfaktaki yardımcılarımdan biri ...Izgaralarımı onda yapıyorum 5 dk köfte oluyo 10 dk tavuklarım pişiyo EVET ŞİMDİ TAVUK KÖFTELERİMİZ SİZE SUNUYORUM

MALZEMELER:

  • 1 pk Tavuk göğsü
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı galeta unu
  • maydanoz
  • tuz
  • kimyon
  • karabiber
  • pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPIŞILI:
Ben teferruatla uğraşmayı sevmiyorum maalesef hepsini büyük hazneli rondoma koyup hamur haline getiriyorum sonra da şekil verip ızgaraya atıyorum ızgaradan almadan önce soya sosu döküp biraz daha bekletiyorum

**Esmer bulgur pilavıma gelince :)unutmadım tabiki bulgur pialvı pişiri gibi yapıyorum fakat içine bir yemek kaşığı knorr sebzeli çeşni koyuyorum çokta leziz oluyor

AFİYETLE :)

MİKRODALGADA PORTAKALLI DAMLA SAKIZLI KEK

MALZEMELER:

  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • 1 adet portakal 
  • 1 pk vanilya
  • Boza kıvamı sağlayacak kadar un
  • 1pk hamur kabartma tozu
  • 1 pk damla sakızlı muhallebi
  • 3.5 su bardağı süt(muhallebi için)
  • süslemek için 2 çay kaşığı damla sakızlı kahve

YAPILIŞI:
  1. Muhallebi ve 3.5 su bardağı süt hariç (bununla muhallebi yapacaz) diğer malzemeleri boza kıvamında hazırlıyoruz.Kek kalıbına alıp 600 watta 10 dk pişiriyoruz.ben fırına koymadan önce damla çikolata attım içine...
  2. muhallebiyide mikrodalgada dayanıklı bir kaba koyup 900 watta 4-5 dk kadar pişriyoruz (1 dk bir karıştırın)
  3. keki çıkarıp ters çevirin ve muhallebiyi üzerine dökün...ben süslemek için kahve eledim üzerine tavsiye ederim :)
 AFİYETLE:)

NİYOKKİ( GNOCCHİ)...

on Pazar, Ocak 16, 2011

MALZEMELER:

  • niyokki hamuru için :
  • 400 gr haşlanmış patates
  • 80 gr un
  • 1 yumurta
  • tuz
  • karabiber
  • köri
  • hamuru haşlamak için:
  • küçük bir tencerede kaynayan tuzlu su :)
  • Sosu için:
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 dal yeşil soğan
  • 2 adet domates 
  • nane
  • karabiber
  • fesleğen
  • tuz           

 YAPILIŞI:
  1. Öncelikle patatesle un oranı çok önemli ...genelde 5:1 oranını kullanırım 100 gr patatese 20 gr un gibi...
  2. patatesimizi haşlayıp çatal yardımıyla ezin ve fazla darbelerden kaçının sonra 10 dk kadar buzluğa koyup çıkarıp tekrar çatalla ezin bulgur bulgur diye tabir edilir ya öyle olmalı...
  3. içine yumurtayı kırıp tekrar karıştırıyoruz unu da ilave edip iyice yoğuruyoruz
  4. kulak memesi kıvamına gelince 4 bezeye ayırıp 4 ayrı oklava şekli verip bir paramak kalınlığında kesiyoruz                     
  5. kaynamakta olan suya hamurlarımızı atıyoruz ve suyun yüzüne çıkanları kevgir yardımı ile dışarı alıyoruz
  6. Sosuna gelince tenceremize sızıyağımızı koyup sarımsak rendemizi kavuruyoruz üzerine doğranmış yeşil soğanlarımızı ilave edip fazla kızarmasına izin vermeden doğranmış domateslerimizi ilave ediyoruz 5 dk kadar pişirip niyokilerimizi bu sosun içine döküyoruz baharatlarımızı da atıp sıcak sıca k servis yapıyoruz :)
NOT: Sarımsaklı yoğurdu çok yakıştırıyorum ben deneyin derim :)
AFİYETLE :)                                        

KARNIYARIK BÖREĞİ VE İÇLİ KÖFTE TADINDA BULGURLU BÖREK

on Perşembe, Ocak 13, 2011

Benim mutfak alışverişlerim işten eve dönüşte 3-5 parça eksikleri alarak oluyor... Geçen gün 1 kg kadar yufka aldım...Sanki 1 kg yufka neyimeyse benim... 2 kişiyiz! :) Tabi ben onu dolapta birkaç gün unuttum :) Börek yapıp buzluğa atıveriyim bari dedim ...İki börek çıktı ortaya :)

birincisi artan içli köfte harcımdan ince bulgurla güzel bir börek :)
ikincisi kaşar domates ve biberin güel bir uyumu karnıyarık böreği :)

KARNIYARIK BÖREĞİ:


MALZEMELER :

  • 3 adet yufka
  • kaşar peyniri
  • domates
  • biber
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yumurta

YAPILIŞI:
  1. Yufkalarımızı 4 parçaya bölerek başlıyoruz .Her bir parça bir börek olacak
  2. yufkalara sürmek için tereyağını eritip içine sütü koyuyoruz (Yufkalarımızın yumuşak olmasını sağlayacak)
  3. Yufkamıza sütlü karışı sürüp Kalın bir sigara böreği sarar gibi rendelenmiş kaşardan bolca yufkalarımızın ortasına koyup sarıyoruz...
  4. SArmış olduğumuz yufkalarımızın karnını bıçakla kesip kaşar tabakasına ulaşıyoruz üzerine bir dilim domates ve biber koyuyoruz
  5. Yumurtamızı bolca sürüp 250 derece fırında (konveksiyon) 15 dk kadar pişiriyoruz.Normal fırında 200 derecede 20 dk yeterli oluyor

İÇLİ KÖFTE TADINDA BULGURLU BÖREK

MALZEMELER :
  • Mercimekli içli köfte harcından arta kalan iç malzeme  (daha resmini çekip yayınlamama fırsat olmadı )
  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz
  • kuru nane
  • kekik
  • karabiber
  • pulbiber
  • tuz
  • maydanoz

Soğanlar küçük küçük doğranır...Tereyağında yada zeytinyağında kavrularak diğer malzemeler ilave edilir 1-2  dk kavrulup ocaktan alınır...içine 1 su bardağı sıcak su ile kabartılmış ince bulgur ve bir tatlı kaşığı biber salçası ilave edilir...iÇ MALZEME HAZIRLANMIŞ OLUR BÖYLECE

Yufkaya sarma tekniği aynı karnıyarık böreğindeki gibi ama ben iki kat sarıyorum yani iki yufka üstüste gelecek şekilde yağlanıp öyle sarılıyor ve önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp fırınlanıyor...benim terciğim galate ununa bulamadan fırınlamak ...içini kesip resimlemeyi unuttum :( ...:) bakın bakalım beğenecekmisiniz :)

AFİYETLE :)

KREM ŞANTİLİ KURABİYE

on Pazartesi, Ocak 10, 2011

Sevgili arkadaşımız Özlem'den yakaladığım bir tarif...hem pratik hem leziz...ısrarla deneyin derim :)


MALZEMELER:
  • 1 paket kremşanti (toz) 75 gr
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 su bardağı un


YAPILIŞI :
  1. Krem şanti tozu ve sıvıyağı 2-3 dakika kadar çırpın ve unu ekleyip iyice yoğurun
  2. Şekil vermesi zor bir hamur...kalıp kullanın derim ben..
  3. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dk kadar pişirin kızarmadan alın :)
  4. pudra şekeri yada çikolata batırarak servis yapabilirsiniz
AFİYETLE :)

PATATESLİ RULO BÖREK VE SALATA

on Salı, Ocak 04, 2011

MALZEMELER :

  • 4 adet yufka
  • 3 adet haşlanmış patates 
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 50 gr eritilmiş margarin
  • 3 yumurta
  • tuz 
  • karabiber
  • pulbiber
  • fesleğen


YAPILIŞI:
  1. Öncelikle iç harcımızı hazırlıyoruz... Haşlanmış patates ezilir...Yoğurt ,süt margarin,yumurta (birinin sarısını üzeri için ayırıyoruz) ve baharatlar konup bulamaç yapılır (bozadan biraz kıvamlı olursa daha güzel olur)
  2. yufkamızın birini açıp üzerine heryerine gelecek şekilde harçtan sürüp 2. yufkayı üzerine kapatıyoruz...4 yufkada bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz (4. yufkanında üzerine sürüyoruz)
  3. hepsini birlikte rulo yapıp folyo ile sarıp 1 saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz
  4. Dinlenen rulodan 2 cm genişliğinde halkalar kesip yağlanmış tepsiye diziyoruz üzerine yumurta sarısını sürüp 200 derece fırında 25 dk kadar pişiriyoruz
RULO HALDE DERİNDONDURUCUDA DA SAKLAYABİLİRSİNİZ İSTEDİĞİNİZ ZAMAN ÇIKARIP KESİP FIRINA :) BEN YANINDA ELMALI SALATA İKRAM ETMİŞTİM :)



AFİYETLE :)

DAMLA ÇİKOLATALI PORTAKALLI CHEESECAKE

on Pazartesi, Ocak 03, 2011

MALZEMELER :

  • TABANI İÇİN :
  • 100 gr tereyağ
  • 100 gr fındık 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 paket yulaflı bisküvi 
  • 1/2 paket kakaolu bisküvi


  • KREMASI İÇİN :
  • 500 gr labne peyniri
  • 1 pk krema
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yumurta 
  • 1 pk vanilya
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata
  • PORTAKAL  SOSU İÇİN :
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 adet portakalın suyu
  • 1.5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI :
  1. 100 gr tereyağını mikrodalga 600 watta 1 dk da eritip, rondodan çektiğimiz fındık ,kakaolu bisküvi ve yulaflı bisküvi ile iyice karıştırıp kalıbımızın dibine yarım santim kalınlığında olacak şekilde yayıp sıkıştırıyoruz ve kremamızı hazırlayana kadar buzdolabına koyuyoruz 
  2. damla çikolata ve Yumurta beyazları hariç diğer malzemelerimizin hepsini belenderla iyiyce karıştırıyoruz...yumurtanın beyazlarını da ayrı bir kapta bembeyaz ve kremşanti kıvamında olana kadar çırpıyoruz...yumurta beyazlarımızı fazla kırmadan kremamıza yediriyoruz ve damla çikolataları da ilave ediyoruz
  3. Buzdolabındaki kalıbımızı alıp üzerine kremamızı döküp mikrodalgamıza sürüyoruz  900 watta yaklaşık 15 dk kadar pişiriyoruz (eğer üstü hala sıvı gibi duruyorsa  20 dk uzatabilirsiniz)
  4. portakal sosu için ;malzemeleri kaynayıp koyulaşana kadar kaynatıyoruz  ve cheesecakekimizin üzerine döküyoruz VE damla çikolatayla servis ediyoruz
AFİYETLE :)

SÜTLÜ İRMİK TATLISI

Güzel bir yılı geride bıraktık... Zaman kavramı beni herzaman korkutmuştur ...nasıl mı?? Sanki zaman benden önden gidiyorda ben yetişemiyormuşum gibi gelir hep. Lisedeyken üniversiteye girişimi master yapışımı sonra evlenip çocuk yapışını hesaplardım ve bana zaman yetmez mi :) bi bakmışım 30 derdim... veeeee nitekim 30 yaşındayım fakat bir eksikle çocuk yok :) Daha da planlarda görünmüyor ...Hayat telaşında geride kaldı maalesef...Keşke diyorum  DOĞMAMIŞ çocuğuma istediğim koşulları şu anda yaratabilsemde büyütebilsem BENDE ONUN HAYATINI YAKALAYABİLSEM...

bu yıla çok sevdiğim bir tatlıyla başlıyorum :) SÜTLÜ İRMİK TATLISI

MALZEMELER :

  • 2.5 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr tereyağı (kaloriyi artırmamak adına ben koymuyorum)
  • yarım paket kakaolu bisküvi
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın


YAPILIŞI :
  1. Tenceremize sütü,irmiği ve şekeri koyup kaynayana kadar pişiriyoruz kaynayınca altını kapatıp vanilyayı ekleyip iyice karıştırıyoruz
  2. kakaolu bisküvi ,ceviz ve tarçını rondodan geçirip sığ bir kek kalıbına yarısını döküyoruz kaşığın tersi le düzeltip üzerine irmikli karışımı boca ediyoruz
  3. kalan bisküvimizi de  tekrar irmiğin üzerine döküp düzeltiyoruz
  4. soğuyunca ters çevirip servis ediyoruz :)
AFİYETLE :)